De werkkostenregeling (WKR) is onwerkbaar voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat vinden NOAB-kantoren. NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen.
In een recent onderzoek geeft 88 procent van de NOAB-kantoren aan dat de WKR niet past bij het midden- en kleinbedrijf en dat er teveel nadelen kleven aan de invoering.
In de praktijk merken NOAB-leden dat de WKR niet te verkopen is aan MKB-klanten. Ook de complexiteit en de beperkte vrije ruimte worden vaak genoemd als obstakel voor het MKB.

Geen goede vervanging

Van de kantoren die het onderzoek invulden vindt 90 procent de WKR geen goede vervanging voor het oude systeem. De regeling is onduidelijk en zorgt voor meer administratieve handelingen en meer kosten. Daarnaast vindt 64 procent de oude regelingen beter en ruim een kwart ziet liever een compleet andere oplossing.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 64 procent van de NOAB-kantoren klanten hebben die de WKR al gebruiken. Bij 87 procent van de kantoren is dat echter slechts een klein deel van het totale klantenbestand. Van de respondenten adviseert 78 procent de klant zelden of nooit om de WKR (nu al) in te voeren.
De overgrote meerderheid van 88 procent vindt dat de WKR niet bij het MKB past. Evenzoveel kantoren vinden dat de vrije ruimte onvoldoende is voor hun klanten en de eindheffing van 80 procent wordt door 85 procent bestempeld als ‘te hoog’.

Eenvoudiger alternatief

NOAB is betrokken bij de evaluatie van de WKR en is met diverse partijen in gesprek over de invoering van de regeling. Dit onderzoek geeft een duidelijk signaal. NOAB wil graag meedenken over een eenvoudiger alternatief dat past bij het MKB.

Advertenties